luni, 15 iulie 2019

Tezaurul Romaniei de la Moscova

Tezaurul Romaniei de la Moscova reprezinta un subiect permanent in ceea ce priveste relatiile bilaterale romano-ruse, o poveste fara sfarsit, care a inceput acum mai bine de un secol. 

Au trecut aproape 102 ani de cand primul transport cu 17 vagoane de tren, incarcate cu lingouri de aur (aproximativ 93,4 tone), bijuterii (inclusiv bijuteriile Reginei Maria), monede vechi, opere de arta, carti rare,  ajungea la Moscova, "la adapost", cat timp Romania se afla inca in razboi. Rusia, care ne era atunci aliat, si-a asumat raspunderea in ceea ce priveste securitatea transportului, a depozitarii si a inapoierii in Romania a tezaurului transportat in doua etape (in decembrie1916, 17 vagoane, si in iulie 1917, 24 de vagoane).
Restituiri partiale au avut loc in 1935, 1956 si 1994, printre care si cateva piese din Tezaurul de la Pietroasele (Closca cu puii de aur). 
O istorie a negocierilor cu Rusia, prin Comisia Comuna pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului, infiintata in 2003, este amplu descrisa de chiar fostul copresedintele partii romane, Ioan Scurtu, in cartea Tezaurul Romaniei de la Moscova, editata la editura Univers Enciclopedic.Volumul este structurat in 7 capitole, care trateaza stadiul negocierilor Comisiei Comune din 2004, pozitii ale liderilor politici, ale diplomatilor romani, rusi si europeni, pozitii ale istoricilor si ale expertilor din cadrul Comisiei, dar si calrificari privind mistificari si manipulari ale mass-media. O istorie a experientei in calitate de copresedinte al Comisiei Comune pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilateral, inclusiv problema Tezaurului. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu