luni, 15 iulie 2019

Europa - Lupta pentru suprematie, Brendan Simms

Europa - Lupta pentru suprematie de la 1453 pana in prezent, de Brendan Simms (profesor de istorie la Universitatea Cambridge), de la Libris, acopera peste 500 de ani de istorie europeana, imbinata cu religie, geopolitica, strategie si relatii intenationale. O carte actuala si lucida, care abordeaza marile teme ale istoriei Europei. 


Totul a inceput, sustine Simms, in 1453, cand prabusirea Imperiului Bizantin a deschis calea incursiunilor otomane si a grabit expansiunea Sfantului Imperiu Roman. Europa este o "poveste care incepe de la cucerirea Constantinopolului de catre otomani".
Cine controleaza centrul Europei controleaza intregul continent, iar cine controleaza Europa poate sa domine lumea!

Volumul este editat in format de 16/24 cm si are 512 pagini, structurate in 8 capitole: Imperiile, Succesiunile, Revolutiile, Emanciparile, Unificarile, Utopiile, Impartirile si Democratiile.


Debutul cartii ofera o lista de 8 harti ale evolutiilor geografice si geopolitice ale Europei, din 1500 pana in prezent.


Intrebarea fundamentala este daca Europa va fi unita sau dominata de o forta unipolara si cum inclina balanta de putere de pe continent, in favoarea celei mai puternice puteri extra-europene, SUA. Cum va face fata Uniunea Europeana propriilor provocari, dincolo de provocarile externe? 

Un comentariu: