joi, 9 august 2018

Mi-ar place sau mi-ar placea sa ne dam pe tobogan sau ...topogan?!

Corect este: mi-ar placea sa ne dam pe tobogan!
Stiti ce mi-ar mai placea mie? Sa inteleg cum de bunica mea, de exemplu, la 75 de ani, cu opt clase, vorbeste foarte corect gramatical, fara a face dezacorduri intre subiect si predicat, fara agramatisme evidente, dar pe de alta parte, cum de oameni asa-zis intelectuali, cu diplome de licenta si studii post-universitare, oameni din presa sau din televiziune persista in greseli flagrante de gramatica si ortografie.


Eu mi-am format un obicei in a le corecta pe fetitele mele de fiecare data cand fac cate o greseala gramaticala, deoarece cred ca bazele vorbirii corect gramatical se pun inca din primii ani. Exista foarte multe lucrari de specialitate, care sa ne ajute, si care sa ne explice si ne prezinte cele mai des intalnite abateri de la normele acceptate, si, totodata, solutiile corecte de exprimare.
Agramatisme in limbajul cotidian si Gramatica practica a limbii romane actuale sunt doar doua din cele mai accesibile lucrari de acest gen. 

Eu le-am comandat pe ambele de pe site-ul Libris, unde gasesc mereu reduceri mari iar livrarea este gratuita prin curier, pentru orice comanda de peste 50 de lei.


Daca le veti rasfoi, veti afla ca formele corecte sunt: 
mi-ar placea, nu mi-ar place, 
femeie miniona, nu migniona
problemele mele familiale (de familie), nu familiare
tobogan, nu topogan
abtibilduri si nu abtibilde
Gramatica practica a limbii romane actuale are 540 de pagini si abordeaza fiecare parte de vorbire sau de propozitie , dar si probleme de ortografie, ortoepie si punctuatie.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu