miercuri, 8 august 2018

Jocuri educative de 5 minute pentru a stimula invatarea la copii

Mai nou, eu si suricatele avem un nou joc educativ, seara, inainte de culcare, dupa ce stingem lumina si dupa ce fiecare povesteste cum i-a fost ziua. Ne place foarte mult sa ne jucam de-a familia...lexicala! In fiecare seara alegem un singur cuvant si, plecand de la acesta, formam cuvinte noi, adica ii alcatuim familia lexicala. Jocul nu dureaza mai mult de 5 minute si este foarte distractiv si provocator.

Asa am ajuns usor-usor la discutii despre ce inseamna personal sau ce inseamna sa ai personalitate sau sa devii o personalitate intr-un anumit domeniu. Discutii serioase, dom'le! 

Sunt foarte simpatice maimutelele cand le auzi seara, la culcare, certandu-se pe fiecare centimetru de pat: Muta-ti ursuletul in partea cealalta de pat! Imi invadeaza spatiul personal!
Si ce poate fi mai dulce decat a-ti auzi copilul spunandu-ti: Mami, tu esti personalitatea mea preferata! 

Mai avem un pic pana intelegem sau putem defini ce insemana a avea personalitate sau ce inseamna a fi o personalitate, intr-un anumit domeniu!
Ma ajuta foarte mult, in acest sens, o serie de enciclopedii geniale de la editura Aquila, care fac parte din colectia Personalitati care au marcat! Le-am descoperit recent, cand cautam o carte de istorie a romanilor, si pot spune ca sunt absolut minunate, fiind adecvate oricarei varste!

Colectia cuprinde 6 titluri si pot fi comandate, la preturi mai mult decat bune, dand click aici.
Personalitati care au marcat istoria romanilor,
Personalitati care au marcat istoria lumii,

Personalitati care au marcat cultura romanilor, 

Personalitati care au marcat religia romanilor, 

Personalitati care au marcat cultura lumii,

Personalitati feminine care au marcat istoria lumii. 
In fiecare seara, ambele maimutici aleg cate un nume, o personalitate, si eu si Eliza citim, pe rand, despre acestea, mai ales ca fiecare paragraf cuprinde esentialul in jumatate de pagina. Nu dureaza mai mult de 5 minute!

Imi place faptul ca volumele sunt editate intr-un format mare, xxl, de 30 cm/22cm si ca au o structura foarte logica, fiind usor de citit, chiar si de un copil de 7 ani, cum este Eliza. Grafica este exceptionala si foarte sugestiva. Practic, fiecare volum din serie prezinta, succint dar elocvent, in aproximativ 100 de pagini, cele mai marcante personalitati din istoria lumii, din istoria romanilor, din cultura, din religie.

Mi-am dorit foarte mult ca, in cursul acestui an care marcheaza Centenarul Marii Uniri, sa incerc sa le introduc pe fete in ceea ce inseamna istoria noastra, ca romani. In acest sens, volumul Personalitati care au marcat istoria romanilor si volumul Personalitati care au marcat cultura romanilor mi s-au parut a fi punctul de plecare ideal.


Eliza a fost foarte interesata sa citeasca si despre Sfantul Andrei, al carui nume il poarta, din volumul Personalitati care au marcat religia romanilor. Carla a fost initial fascinata de volumul Personalitati care au marcat cultura lumii, poate din simplul motiv ca pe coperta afiseaza, printre multiplele poze, si una cu Elvis cantand la chitara, maimutica fiind acum intr-o etapa in care isi descopera talentul muzical, spre disperarea vecinilor!Nefiind o feminista, eu pot spune cu mana pe inima ca am apreciat enorm volumul despre Personalitati feminine care au marcat istoria lumii. Am descoperit, in randul celor 92 de femei celebre, cateva nume de care nu auzisem pana acum, dar a caror istorie m-a impresionat.Dupa ce acumulam ceva cunostinte generale, ne putem distra, cu un joc de tip quiz rapid (Da un indiciu pentru a ghici personajul), aplicand ce am citit. De exemplu: personajul la care ma gandesc este unul de genul masculin, a trait in America, a inventat personajul Mickey Mouse si a dat numele unui canal de desene animate (raspuns Walt Disney).
Voi ce joculete de acest tip aveti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu