vineri, 29 iunie 2018

Endoscopie fara anestezie? Categoric, da!!!

Zilele trecute, am efectuat o endoscopie fara anestezie. Am ceva dureri de stomac de cateva luni si am decis ca trebuie si pot face aceasta analiza invaziva. In primul rand, trebuie sa va spun din start, ca endoscopia fara anestezie este perfect tolerabila!
Am ales varianta fara anestezie (cu spray xilina pulverizat in gat) si nu cea cu anestezie (propofol), unde te adoarme pentru 15-20 de minute, deoarece am considerat, impreuna cu gastroenterologul, ca este varianta optima. In primul rand, pentru ca evit efectele adverse ale anesteziei (dupa singura interventie cu anestezie generala, cea de apendicita, am vomat 24 de ore incontinuu) si eventualele complicatii. 
Am efectuat endoscopia la Medlife Titan, la dr. Alexandru Popescu, despre care am numai cuvinte de lauda. Interventia a durat foarte putin, mai mult am stat de vorba anterior si am completat actele necesare. 
Dupa ce asistenta mi-a anesteziat gatul cu sprayul cu xilina, m-am asezat pe patul operatoriu, pe partea stanga si mi-a fost fixata o piesa speciala de plastic in gura, similara celor folosite la dentist, pentru a proteja tubul de dintisori. 
Endoscopia dureaza in medie 2 minute, insa poate dura pana la 5-7 minute, daca se preleveaza biopsie in cazul exisentei unor polipi gastrici, de exemplu. Endoscopul este un tub de dimensiunea unui creion mai gros, dar nu va speriati!
Inainte de aceasta interventie, m-am documentat, am citit pe interent tot felul de opinii, care in loc sa ma sperie, m-au incurajat. Pot spune ca nu am experimentat absolut deloc senzatia de sufocare. Am putut respira perfect, chiar pe gura. De asemenea, am putut chiar sa inghit in timpul procedurii. Partea mai incomoda, dar tolerabila, este momentul in care doctorul introduce putin aer prin tub, pentru a vizualiza mai bine stomacul. Doctorul m-a atentionat ca e posibil sa ai senzatia de a ragai, dar mi-am controlat-o perfect, pentru a intrerupe procedura. 
De asemenea, mi-am controlat impecabil si senzatia de greata. Doctorul mi-a spus si completat pe formular ca am avut toleranta excelenta si ca rara a vazut astfel de pacienti!
Daca va prezentati cu bilet de trimitere de la medicul de familie (catre gastroenterologie), procedura este gratuita, inclusiv biopsia care costa 180 lei! Anestezia totala costa vreo 300 de lei.
Oricum, cel mai important sfat pe care l-am urmat, este acela de a te concentra pe respiratie, de a fi calm, de a constientiza ca procedura nu dureaza decat cateva minute! Trece! Merita sa rezisti!
Asadar, faceti-va curaj sa o faceti fara anestezie, daca v-a fost recomandata! Oricum, cu sau fara anestezie, faceti-o oricum! Aveti grija de voi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu