sâmbătă, 26 mai 2018

Corijent sau CORIGENT LA LIMBA ROMANA?


''Anii copilăriei sunt însă ca musafirii din mahala. Îi primeşti cu acelaşi surâs pe buze, îi cinsteşti cu dulceaţă şi cafea şi-i petreci până la uşă cu refrenul obişnuit: "Când mai poftiţi pe la noi?" Abia târziu de tot începi să-ţi dai seama că cei care vin mereu nu mai sunt cei care plecaseră odată''. Ion Minulescu în Corigent la limba română (1929).

De fiecare data cand mi-e dor de copilarie, imi place sa revin la anumite carti care mi-au marcat existenta si felul meu de a fi astazi.

Recent, mi-am ales de pe site-ul LIBRIS, unde am gasit reduceri mari, una din cartile dragi sufletului meu de adolesent: Corigent la limba romana de Ion Minulescu.
Este o carte usor de citit, in format de 20/13 cm, scrisa cu caractere mari.  Imi doresc foarte mult ca si suricatele sa se regaseasca in Bucu si in dramele si visurile lui de adolesecent. Romanul este unul autubiografic si incepe cu magica fraza introductiva: A fost odata ca niciodata...,care te transpune direct in Pitestiul de altadata, localitatea unde a copilarit personajul principal, Bucu, alaturi de prietenii sai cei mai buni, Mihaita si Cotan.


Apropo de forma corecta a cuvantului corigent/corijent, va spun ca, inca de cand eram in liceu, am retinut un lucru esential in ceea ce priveste corectitudinea in materie de gramatica a limbii romane: Biblia in materie o reprezinta DOOM - ul ( DICŢIONAR ORTOGRAFIC, ORTOEPIC ŞI MORFOLOGIC ), nu DEX-ul (DICTIONAR EXPLICATIV)!!! Asadar, de fiecare data cand avem dubii in ceea ce priveste forma corecta a unui cuvant, revenim la DOOM. De pe vremea liceului meu, DOOM-ul a fost revizuit, asadar, ca sa raspund in doua cuvinte la intrebarea din titlu, ambele forme sunt acum acceptate, ca forme morfologice duble (recomandata/acceptata): corigent si corijent.

Mi-am ales luna aceasta si cele doua volume din GRAMATICA INSTRUMENTALA  de ST. M. ILINCA

Volumele sunt editate in format mare de 26/20 cm si fiecare are 400, respectiv 386 de pagini, structurate pe capitole esentiale:  Fonetica, Ortografie, Ortoepie, Vocabular, Morfologie, Sintaxa Propozitiei, Sintaxa frazei, Topica, Punctuatia, Stilistica.  
Volumul II cuprinde toate capcanele esentiale ale limbii romane si ridica si epxlica diverse probleme si dificultati cu care ne confruntam zilnic in exprimare: 
 - substantive omofone neomografe, paronime prin accent, abrevieri si cuvinte abreviate, cuvinte compuse si cuvinte derivate, cuvinte imprmutate, latinisme, tautologii uzuale, pleonasme, dublete/triplete accepatte in DOOM, nume de tari si locuitori straini etc.
Volumele sunt utile pentru orice varsta si sunt in acord cu noile norme ale DOOM. Cuprind tot ce este prevazut in programele de admitere si absolvire, fiind un instrument de lucru eficient pentru testarile nationale, pentru bacalaureat, pentru admitere la liceu, la facultate, dar si pentru profesori. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu