vineri, 13 aprilie 2018

Doua recomandari clasice obligatorii pentru toti copiii


Imi doresc foarte mult sa mentin un echilibru pentru suricatele mele intre literatura contemporana pentru copii, de care suntem asalati, si intre literatura clasica. Pare destul de greu sa le trezesti copiilor interesul nu doar pentru aventurile personajelor Disney actuale, cat mai ales pentru aventurile cu care am crescut noi, din povestile si povestirile clasice. 
Desi multi cred ca este greu sa le citesti copiilor o poveste clasica, scrisa intr-un limbaj arhaic sau cu o abundenta de regionalisme, eu consider ca tocmai de la asta trebuie sa incepi. Nu am fost niciodata adepta curnetului nou care considera ca povestile clasice ii pot traumatiza pe copii, prin violenta expusa natural (lupul rau manaca purcelusii sau iezii, vanatorul spinteca burtica lupului, etc) sau prin limbajul brut. Cred ca nu trebuie sa ne negam originile si traditiile, chiar in materie de literatura, ci mai degraba sa le respectam! 
Un must-have in biblioteca tutoror ar trebuie sa fie: Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri - Ion Creanga si Pagini alese - Mihai Eminescu. Noi tocmai le-am comandat de pe site-ul Libris, la un super pret si cu livrare gratuita prin curier.
Recent, mi-am propus sa le citesc in fiecare seara fetelor cateva pagini din Amintiri din copilarie sau cate o poveste de-ale lui badita Ion, precum si cate o poezie de-ale lui Eminescu. Fetele sunt fascinate, mai ales ca au si vazut, acum ceva timp, episoadele clasice alb-negru din aventurile lui Nica. 
Eu am crescut intr-o vreme in care am resusit sa ma identific cu multe din peripetiile lui Nica si tare imi doresc sa simta si ele, pe cat posibil, bucuria asta! Ah, cate cirese nu am furat noi din vecinii mamaiei din satul minunat al Moldovei, in care mi-am petrecut vacantele! De cate ori nu am fugit cu verisorii si ceilalti copii de ''pe drum'' la scaldat si i-am lasat balta pe mamaia si tataia cu treburile curtii!
Am ales Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri - Ion Creanga, deoarece este o editie cartonata, in format de 205/145 cm, cu 336 de pagini, in care regasesti toate cele IV Amintiri,  povesti dar si povestiri.
Eliza este in perioada in care este atrasa foarte mult si de poezii! Inca din ianuarie, de cand au marcat ziua lui Eminescu, imi cere mereu sa ii caut poezii de-ale lui!
Va recomand aceasta editie! Se citeste foarte usor, chiar de catre copii, caracterele sunt mari si grafica este minunata! Nu mai spun ca pretul este echivalentul unei ciocolate!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu