vineri, 9 martie 2018

3 recomandari de carti cu trucuri matematice pentru copii

Eliza are aproape 6 ani si 9 luni si este in clasa pregatitoare , iar materia ei preferata o reprezinta matematica. Ii plac foarte mult testele de tip Comper si de cateva ori pe saptamana, ea singura imi cere: hai sa facem teste! Daca nu am timp in acel moment, ia ea singura unul din mapa cu teste printate si singurica buchiseste si le rezolva cerintele. 
In joaca, am inceput sa facem si testele de clasa I si chiar unele de clasa a II-a, desi recunosc ca m-am regasit deseori in situatia de a nu gasi limbajul potrivit pentru a-i explica metoda prin care poate rezolva o problema de matematica. 
Am cautat cele mai bune carti explicative in materie si ne-am comandat trei carti de pe site-ul Libris, unde gasim mereu ce avem nevoie:
1. 1200 de exercitii si probleme. Matematica - Clasa a 3-a - Ana-Maria Canavoiu, Angelica Gherman, Elena Niculae
Caietul de lucru este unul din preferatele noastre! Acesta face parte dintr-o serie de materiale aprobate de minister, in editii pentru clasa I-a, a II-a, a III-a si a IV-a. Le puteti gasi pe toate, daca dati click aici.

Caietul de lucru este editat in format mare, de 26cm/20 cm, are 120 de pagini, caractere mari, usor de citit, si scheme, imagini si poze color atractive si foarte explicite. Ce mai, o minunatie de caiet! Noi am ales sa ne jucam si cu notiunile si problemele de clasa a III-a, sa furam startul cumva, pentru ca Eliza pare interesata chiar si de inmultiri, impartiri si fractii (explicate inclusiv prin metoda grafica sau jocuri cu pizza din hartie decupata, colorata si fractionata de ea insasi in portii egale).

 2. Sa invatam Matematica fara profesor Clasa a 2-a - Gheorghe Adalbert Schneider
Vreau sa va spun ca exista si editia pentru clasa I, pe care o gasiti tot pe site-ul Libris, dar noi am preferat sa ne-o achizitionam pe aceasta. Lucrarea este elaborata conform programei scolare aprobate si are 364 de pagini, structurate in 10 capitole majore: adunarea si scaderea numerelor naturale in concentrul 1-100 si 100-1000, inmultirea numerelor naturale mai mici ca 100, impartirea cu rest 0, elemente intuitive de geometrie, unitati de masura, fractii. Ce este inedit la aceasta carte este faptul ca fiecare paragraf al fiecarui capitol contine mai intai notiuni teoretice si exemple foarte utile, mai apoi cateva exercitii si probleme rezolvate, apoi teste grila si probleme pentru concursuri.3. Metoda grafica pe intelesul tuturor - Viorel-George Dumitru
Cartea este una must-have! Desi, teoretic, ea se adreseaza claselor a III-a si a IV-a, este utila si claselor inferioare. 
Eliza este fascinata de problemele care se pot rezolva prin metoda grafica, ii place foarte mult sa deseneze segmentele si sa isi faca singura logica problemei. In cele 176 de pagini, se prezinta foarte explicit metodele folosite pentru rezolvarea problemelor de matematica, dintre care metoda grafica primeaza. Imi place foarte mult ca lucrarea propune ma intai cateva probleme deja rezolvate, continand schema locgica de aflare a solutiei, pas cu pas, si abia apoi aduce in discutie multiple probleme asemanatoare si variante de exercitii propuse la concursurile de profil.  


2 comentarii: