miercuri, 14 februarie 2018

Medicamente si anestezii dentare permise in alaptare

Dupa 2 copii si 3 ani de alaptat insumat, dar si dupa o lunga experienta medicala in calitate de pacient (am mai povestit ca eu sunt adepta analizelor de sange de cel putin 2-3 ori pe an, in scop preventiv), pot spune ca am invatat (de la persoane avizate, adica doctori) destul de multe in ceea ce priveste compatibilitatea anumitor medicamente cu alaptarea.

Din start, tin sa mentionez ca, in perioada alaptarii, eu mi-am facut chiar doua implanturi dentare, plus nu stiu cate plombe, asa ca, vreau sa subliniez inca o data ca alpatarea nu este un motiv de amanare a unor investigatii/tratamente medicale. De asemenea, nici anumite tratamente medicale nu sunt un motiv pentru intreruperea alaptarii sau a intarcatului inainte de vreme.
Anestezia dentara cu articaina (cea mai frecevent utilizata in cabinetele stomatologice) este compatibila cu alaptarea!!! Nu amanati vizitele la dentist! Problemele stomatologice nu trec de la sine, ci nu fac decat sa se agraveze in timp!!!

Sursa cea mai serioasa si actuala de verificare a compatibilitatii unui medicament cu alaptarea este site-ul www.e-lactancia.org.
Pentru a verifica daca un medicament este compatibil cu alaptarea trebuie sa introduceti substanta activa a acestuia, nu denumirea comericala. De exemplu, daca doriti sa verificati daca puteti lua nurofen in timpul alaptarii nu scrieti in casuta de cautare nurofen ci ibuprofen, adica substanta activa. Daca nu stiati, ibuprofenul se gaseste in concentratii similare pe piata sub diferite denumiri: nurofen, advil, ibusinus, adagin, modafen, morkafen, ibalgin, brufen, artofen. 
Atentie: Opțional, unele din forme conțin și o a doua substanță activă (de ex., Ibusinus conține și clorhidrat de pseudoefedrină). Trebuie verificata pe site toate substantele active din medicamentul prescris!
Daca ati pierdut prospectul unui medicament, il puteti gasi la o simpla cautate pe internet!
Sa stiti ca in alaptare sunt permise multe tipuri de antibiotice, dar aici tin musai sa subliniez inca o data importanta faptului de a constientiza ca 98% din racelile de sezon sunt cauzate de VIRUSURI, nu de bacterii, adica sunt virale, nu bacteriene!!! Antibioticele sunt inutile intr-o raceala virala!!!
Orcicum, pe scurt, in alaptare sunt permise multe tipuri de antiiinflamtoare, de analgezice (chiar ketonal foert, de ex) si diverse medicamente pentru multiple afectiuni!!!
Multi doctori nu sunt insa si specialisti in alaptare si recomanda, preventiv, intreruperea alaptarii pentru cateva ore sau cateva zile! Inclusiv unii dentisti intrebati de mine mi-ar spus ca preventiv, ei recomanda o pauza! Site-ul e-lactancia.org este insa actualizat zilnic si este creat de medici pediatri si specialisti de laborator care fac permanent studii in acest sens. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu