vineri, 27 octombrie 2017

Deficitul de vitamina B12

Despre cat de importanta este vitamina B12 pentru buna functionare a organismului as putea sa tin o prelegere si asta nu pentru ca as fi doctor hematolog, ci pentru ca in ultimii ani m-am lovit in mod constant de aceasta problematica. Am citit foarte multe studii despre ceea ce inseamna deficitul de B12, am consultat toti hematologii din Bucuresti si, mai mult, am experienta pacientului, din dubla perspectiva (deficit de vitamina B12, in cazul surorii mele,  si surplus de vitamina B12, in cazul suricatelor mele). 
In familia mea, pe linie materna, ne confruntam cu diverse boli autoimune mai mult sau mai putin problematice: boala Crohn, tiroidita autoimuna, deficit de vitamina B12, trombofilie, talasemie minora, vitiligo, etc. 
Despre deficitul de vitamina B12 am auzit prima data acum cativa ani, cand sora mea a fost diagnosticata cu acest sindrom si, de atunci, este sub o stricta monitorizare si adminstrare periodica injectabila. Aici as putea incepe o noua discutie despre criza constanta din Romania in ceea ce priveste fiolele injectabile de B12, pe care sora mea si le procura din Germania, unde a si fost initial diagnosticata. Pe langa acest tratament injectabil (la 3 luni), hematologul din Germania i-a recomandat surorii mele si administrare zilnica de B12, care este un supliment alimentar. Il puteti gasi aici.
Cand auzi prima data despre deficienta de vitamina B12, tinzi sa minimalizezi importanta acesteia, asemanand-o poate cu lipsa de vitamina C. Este foarte important sa constientizam ca vitamina B12 este esentiala in buna functionare a intregului organism, inca din perioada intrauterina. Studiile au demonstrat ca lipsa de vitamina B12 din corpul mamei este strans corelata cu diverse malformatii ale sistemului nervos (spina bifida, hidrocefalie si anencefalie).

Simptomele deficitului de vitamina B12, care se manifesta la copii dar si la adulti, includ o paleta larga, de la cele mai greu sesizabile pana la unele ce pot pune in pericol chiar viata: paloare, oboseala, stari de ameteala, greata, varsaturi, probleme de memorie, de vedere, tulburari comportamentale si chiar o forma grava de anemie (anemie megaloblastica). Exista si diverse afectiuni ce pot determina deficitul de vitamina B12: afectiunile autoimune, alcoolismul, anumite bacterii sau paraziti la nivel digestiv. De aceea, este foarte important sa avem o alimentatie sanatoasa, care presupune consumul de alimente bogate in vitamina B12 din:
 - sursa animala: carne, oua, produse lactate fermentate, peste 
 - sursa vegetala: drojdia, alge, soia fermentata

Uneori, insa, organismul nostru nu poate sa absoarba aceasta vitamina din surse naturale, ceea ce inseamna ca trebuie sa il ajutam cu un supliment alimentar cu administrare orala sau, in cazurile mai grave, cu administrare injectabila. Tineti minte ca vitamina B12 este hidrosolubila, ceea ce inseamna ca se elimina din corp (deci nu exista riscul de supradoza) si ca administrarea suplimentelor in mod constant asigura o calitate buna asomnului, reduce oboseala, creste buna dispozitie si elimina stresul. 

Este foarte important de mentionat ca deficitul de vitamina B12 se depisteaza printr-o simpla analiza cu acelasi nume sau cu denumirea medicala ciancobalamina si care costa intre 45-50 de lei. 

Va recomand sa va faceti aceasta analiza, inclusiv copiilor. Noi am avut surpiza ca la ambele suricate sa ne confruntam cu surplus de vitamina B12, ceea ce este greu explicabil medical (vitamina B12 fiind hidrosolubila). Vreau sa precizez ca in Romania nu se monitorizeaza aceasta problema a surplusului, nu exista studii de specialitate si niciun hematolog nu isi pune problema identificarii cauzei surplusului. 
Am citit multe studii din strainatate si l-am consultat inclusiv pe domnul doctor hematolog Arion Constantin, care este seful clinicii de Hematologie si Oncologie Pediatrica Fundeni. Un nivel foarte mare de vitamina B12 (peste 800 pg/ml) se asociaza cu diferite boli mieloproloferative grave, de aici ingrijorarea mea, in coditiile in care ambele suricate au, de aproximativ 2 ani, niveluri intre 1000-1500. Noi am efectuat diverse analize suplimenatre, atat la Fundeni, cat si in Germania, pentru a exclude un eventual diagnostic de leucemie (asta desi toate analizele copiilor sunt perfecte, dar paranoia de mama isi spune cuvantul) si singura explicatie pe care am primit-o de la hematologi este ca acest surplus poate avea o cauza genetica, care nu pune insa probleme, dar trebuie monitorizat. Pe scurt, asa functioneaza organismul lor, asta desi, noi, parintii, avem niveluri normale de B12, pana in 800. 
Noi monitorizam in mod constant evolutia nivelului, facem in mod obligatoriu analize de cel putin 2 ori pe an. Pot spune ca suricata mica iubeste sa faca analize, sta singurica pe scaun, la sfarsit aplauda, spune multumesc si a doua zi ar vrea iar.  My little monkey :)!
Asadar, dragii mei, aveti grija de voi, faceti analize macar o data pe an si, nu uitati sa verificati si nivelul de B12!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu