vineri, 20 octombrie 2017

Aventurile lui Tom Sawyer si Aventurile lui Huckleberry Finn

Am cateva carti care mi-au marcat copilaria intr-un mod fantastic si la care ma reintorc cu drag, cu gandul, cand mi-e dor sa retraiesc sentimentul acela pe care il ai cand esti copil si crezi ca toata lumea e a ta si poti face orice, daca iti doresti  cu adevarat!
Din literatura clasica internationala, cartile lui Mark Twain sunt de referinta pentru orice copil, fie el mic sau mare :)! Cine nu a citit Aventurile lui Tom Sawyer si Aventurile lui Huckleberry Finn, a fost privat de o lectie de viata, din care poate invata multe despre ce inseamna prietenia adevarata si curajul.


Ma intreb deseori cat de actuale mai pot fi cartile scrise acum 150 de ani si daca mai pot fi savurate cu aceeasi placere de niste copii ce traiesc intr-o lume atat de tehnologizata. E marea dilema a zilelor noastre, cand suntem invadati de literatura contemporana, inclusiv in ceea ce priveste oferta pentru copii. Inca de cand s-au nascut suricatele, astept cu nerabdare ziua in care vor citi singurele si sper din tot sufletul ca vor trai cartile, ca vor iubi cititul si ca vor avea avea nopti nedormite datorita lor! ah, ce dor imi e de o carte care sa ma tina treaza pana dimineata!
Deocamdata, la cei 6 ani si 4 luni, Eliza este la stadiul in care poate citi cateva paragrafe singura, insa prefera sa ii citesc eu. Ieri am primit cartile de la Libris si abia am asteptat sa vina seara, sa ne linistim si sa pot incepe lectura. Cred ca eu eram mai entuziasmata decat ambele la un loc! 
Le-am citit fetelor primele 3 capitole din Aventurile lui Tom Sawyer si am rasuflat usurata cand am vazut ca au fost fascinate de poveste si mi-au mai cerut sa le mai citesc un capitol. Am ales o editie adecvata varstei lor, editata cu caractere mari si cu poze sugestive. 


Fetele au fost foarte impresionate de micul si neastamparatul Tom, pe care l-au adorat instant, datorita farmecului sau de a trece ca un strengar prin greutatile vietii de copil orfan. Eliza, care este foarte creativa, si-a facut singurica chiar si un semn de carte! Eu incerc mereu sa le invat sa respecte cartile, sa nu le indoaie colturile, sa nu le rupa foile, pentru ca sunt sfinte, sunt vii!

Imi doresc foarte mult ca suricatele sa stie ca viata cotidiana nu inseamna doar ceea ce traiesc ele, ca nu toata lumea este atat de norocoasa sa aiba parinti si o casa a lor, si sa realizeze ca, in ciuda tuturor aspectelor, viata poate fi o intotdeauna o aventura frumoasa, daca o traiesti cu suflet de copil!
Imi propun sa le citesc zilnic cate 2-3 capitole si ulterior sa trecem la Aventurile lui Huckleberry Finn, din care fetele pot intelege ca un copil orfan, lipsit de educatie si de maniere, de sanse in viata, poate reusi totusi sa se autoeduce intr-o maniera impresionanta si sa isi dezvaluie sie si lumii intregii puritatea unui sufletel inocent, care simte ca prietenia adevarata inseamna totul in viata si ca insasi viata e o aventura in sine! 
Va recomand cu mare drag aceste editii frumos editate, pe care le puteti gasi aici si aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu