luni, 22 mai 2017

Cris Smile, o clinica stomatologica in care te simti ca acasa!

De cand ma stiu, am avut doua frustrari mari, doua complexe: complexul inaltimii, pe care l-am depasit usor in perioada liceului (am 1.58) si complexul danturii. Niciodata nu am fost multumita de cum arata dintii mei, am un incisiv nanic (mai mic), dintii de jos nu sunt aliniati perfect, etc. De cand sunt mama, mi-am promis ca sanatatea copiilor, inclusiv cea dentara, trebuie sa fie o prioritate pentru mine. Asa se face ca le-am dus pe maimute la stomatolog inca de cand aveau 1 an, pentru a le obisnui cu aceasta rutina de sanatate. 

Cel putin o data pe an, mergem la periaj si detartaj. La consult normal, mergem cred ca o data la 3 luni. Imi convine de minune ca am gasit o clinica portivita atat pentru mine, cat si pentru copii. Este vorba despre Clinica Cris Smile, in care noi ne simtim ca acasa, personalul este extrem de dragut, preturile foarte accesibile.

Grija pe care o acord periajului dentar (folosim atat periuta electrica, dar si cea normala, ata dentara si chiar dus bucal uneori), este corelata cu grija pentru alimentatie. Consider ca marele inamic este zaharul, asa ca nu le ofer decat rareori (la evenimente, petreceri, etc) acadele, bomboane sau suc. In rest, le dau ciocolata neagra (cu 85% cacao) sau le fac ciocolata de casa (fara zahar, cu miere). Le-am explicat foarte bine ca bomboanele, biscuitii cu creme, napolitanele, sucul etc le distrug dintisorii. Inclusiv Carla stie de dinainte de 2 ani ca zacarul (asa pronunta ea cuvantul) este gustos, dar nu sanatos.


Eliza si-a supt degetelul mare pana la 2.2 ani. A renuntat singura, dupa ce i-am explicat atat eu, cat si stomatologul, ca ii va afecta dantura. Are dintii sanatosi acum la 5,4 ani, insa in urma ultimului control efectuat de un endodont, am inteles ca atunci cand vor aparea majoritatea dintilor definitivi (deocoamdata ii are pe toti cei de lapte), ar fi indicat sa ii punem un aparat dentar, deoarece se pare ca muscatura maxilarului pe mandibula nu se incadreaza in parametrii normali.
Se pare ca si Carla ar avea aceeasi problema, mai mult, ea pare sa aiba dintii si usor inghesuiti, pe cand Eliza ii are foarte departati.

Elizei i-am explicat deja acest aspect si i-am spus cat de mult regret eu ca nu am purtat aparat dentar, atunci cand eram mica, acum avand un incisiv lateral de pe mandibula nealiniat. In ceea ce ma priveste, dupa multe vizite efectuate la stomatogie, am inteles ca inclusiv pentru mine, ca adult, ar exista varianta de a purta un aparat dentar, pentru o perioada de 1-2 ani. Ma gandesc din ce in ce mai mult la acesta varianta si cred ca ar fi o investitie extraordinara, din toate punctele de vedere.
Chiar cred ca o educatia de sanatate, inclusiv dentara, se face de mic. Imi pare atat de rau ca nu am constientizat asta atunci cand eram mica si aveam o placere nebuna in a zdrobi caramelele intre dinti. Ma bucur insa ca maimutelele mele par sa fi inteles de mici ca dintii sunt extrem de importanti si mai mult, preventia si tratamentul de la primul semn fac minuni. Cariile nu se trateaza singure, dragii mei...putem ignora sau trata durerea, insa fara vizita la stomatolog, nu facem decat sa amanam inevitabilul.
 Aveti grija de voi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu